Kybernetický útok

Kyberkriminalita v Česku láme rekordy

roste zneužívání umělé inteligence k vytváření falešných videí

23. 02. 2024

Hero image

Kyberkriminalita v Česku láme rekordy, nově roste zneužívání umělé inteligence k vytváření falešných videí

Policie odhalila téměř 23 000 případů kyberkriminality v Česku, počet případů však bude mnohem vyšší. Odborníci odhadují, že odhalena byla pouze špička ledovce. Nejvíce trestných činů se týká finančních podvodů a mravnostní kriminality, kromě klasických DDos útoků a trojských koní, útočníci častěji využívají i umělou inteligenci a vytvářejí falešné profily, identity a deepfake podvrhy, podvržené webové stránky apod. Zneužívány jsou i známe osobnosti, umělci či politici pro šíření dezinformací, ovlivnění veřejného mínění či destabilizaci země a ovlivnění vnitřní bezpečnosti.

Michal Barbořík z oboru prevence kriminality českého ministerstva vnitra v rámci Dne bezpečnějšího internetu informoval o nárůstu kriminality, ve srovnání s mimořádným rokem 2022 (kdy byl nárůst o 100 %), je v roce 2023 růst sice mírnější (5,5 %), ale stále rekordní.

Umělou inteligenci útočníci využívají pro vytvoření falešných videí a hlasových zpráv, které jsou k nerozeznání od pravých. Útočníkům stačí zhruba minutový záznam osob a záznam hlasu pro vytvoření falešného videa.

Ještě před rokem falešná videa téměř neexistovala, dnes je však snadné s pomocí umělé inteligence za celkem krátký čas, vytvořit podvržené video, rozpohybovat obrázek apod.

Umělá inteligence dokáže dnes velmi kvalitní výstup, obraz videa je konzistentní a vypadá zcela přirozeně, je na první pohled k nerozeznání od pravého videa.

Pokud je vymyšlený obsah napsaný nebo uvedený u fotografie, lidé dnes mají větší kritické myšlení a jsou mnohdy schopní usoudit, že se jedná o nepravdivou informaci. Ovšem u videa, které shlédnou, toto kritické posouzení neudělají, protože obsah je jim přehrán „na vlastní oči“,  vidí a slyší danou osobu, jak říká svým hlasem a intonací danou informaci a té věří. Je těžké poznat, že se jedná o podvod.

Například nedávné falešné video s prezidentem Petrem Pavlem, je ve velmi dobré kvalitě, jediné, co nehraje je dynamika řeči s pohybem obličeje, gest, ale tyto technické detaily budou do budoucna také vyřešeny umělou inteligencí a jediné, co zůstane na lidech, bude rozpoznat obsah, zda daný člověk toto mohl říci.

Vytvoření takového videa je velmi jednoduché, do aplikace se nahraje původní video, aplikace odstraní hlas, přepíše ho do textu, který je možné upravit. Hlasem mluvčího včetně zachování intonace, pak přečte nový text a je schopná upravit i mimiku obličeje a přizpůsobit jí novému textu.

Minuta využití nástroje umělé inteligence stojí zhruba 50 korun. Video, které má 3 minuty tedy stojí zhruba 150 korun.

 Jedním z obětí proruských dezinformátorů na sociálních sítích se stal herec Ondřej Vetchý, který dlouhodobě podporuje pomoc Ukrajině, natočil video na podporu dodávek dronů Ukrajině.  Český projekt Drony Nemesis si při spuštění v prosinci dal ambiciózní cíl. Získat dostatek peněz pro výrobu a dodání deseti tisíc dronů pro Ukrajinu. A navíc s nemalou částí vyráběnou v Česku. Nyní jsou výrazně za polovinou a projektu se daří. Ve falešném videu Ondřeji Vetchému změnili obsah projevu pomocí umělé inteligence, takže ve videu, které se šířilo na sítích říká „Myslím si, že Češi by také měli uctívat Stepana Bandera ...“ Video se nedávno začalo šířit proruskými dezinformačními kanály.

 

Mohlo by vás zajímat

Image

Zásah vůči gangu LockBit

26. 03. 2024

Image

Kybernetické incidenty prosinec 2023

04. 01. 2024

Image

Ruští hackeři využívali software české firmy JetBrains k útokům

14. 12. 2023